Studerende skal hjælpe kommunen med at forbedre studielivet i Holstebro
Holstebro skal gøres mere attraktivt for unge studerende. Selvom det er et landsdækkende problem at unge søger væk fra de mindre byer for at studere, er politikerne i Holstebro Kommune stadigt optimistiske.
HOLSTEBRO 6 maj:
Snart iværksættes projektet Studieby Holstebro 2.0 ved hjælp af de unges egne idéer og initiativer. Håbet er at forbedre studiemiljøet og tiltrække flere unge studerende. Projektet er sat i værk i starten af året, hvor Erhvervs- og turismeudvalget for Holstebro Kommune vedtog at der skulle lægges en plan for et forbedret studiemiljø i byen.
For bedst muligt at nå ud til de unge, lægger kommunen vægt på et tæt samarbejde med uddannelsesinstitutionerne. Mette Trads Møller, som er brobygningspartner for Via University College i Holstebro, håber på tættere samarbejde med gymnasierne og ufaglærte kommunalt ansatte, for at holde fast på de unge som allerede bor i byen.
Hun oplever at ansøgningstallene er faldet markant siden år 2021 og 2022, hvilket vækker bekymring både på uddannelserne og i kommunen, og gør det derfor klart hvorfor Holstebro skal fremhæves som en attraktiv studieby.
Sådan skal Holstebro gøres mere attraktiv for de studerende
Mette Mørk Andersen er kommunikationschef i Holstebro Kommune og har ansvaret for projektet:
”Målet er at forbedre studiemiljøet for de studerende vi har, så vi kan sprede budskabet om en attraktiv studieby for alle”, forklarer hun.
Projektet skal styrke studiemiljøet i kommunen – for de studerende, med hjælp fra de studerende. Erfaringen siger Mette Mørk Andersen, at de unge har brug for ejerskabsfølelse for initiativer og ikke bliver synderligt drevet af noget der bliver igangsat for dem.
Planen er altså at samle en stor fokusgruppe af unge, som kommunen og uddannelsesinstitutionerne kan sparre med løbende og få input af. Der er brug for nogle unge, som fortæller, hvad der er brug for, for at vide, hvad der skal ske. Både Mette Mørk Andersen og Mette Trads Møller fortæller, at de ad flere omgange allerede har været ude på diverse uddannelser og tale med unge mennesker. Både i form af oplæg og ’hen over kantinebuffeten’, for at tale med de unge i øjenhøjde og sætte sig ind i udfordringerne, der kan være, ved at skabe et socialt studie- og ungdomsmiljø. Næste skridt er altså ifølge Mette Mørk Andersen at rekruttere en bred gruppe af unge studerende til fokus- og sparringsgruppe.
Savner et fællesskab udenfor studiet
Det er en kendt udfordring for de studerende i byen at skabe et fællesskab udenfor studiet. Især tilflyttere er nervøse for det sociale liv, eller mangel på det, ved tanken om at flytte til Holstebro for drømmestudiet.
Emma Davidsen på 27 år er studerende på Musikkonservatoriet i Holstebro og er flyttet dertil fra København. Hun fortæller at det var svært socialt, og at hun ikke har deltaget i sociale aktiviteter, som er arrangeret af skolen:
”Jeg synes det kræver lidt meget af mig at gøre alene og uden rigtig at kende nogen”.
Heller ikke byens byliv har kunnet trække Emma ud af de faste rammer med tage i skole, og så hjem igen:
”Jeg prøvede at komme ud og bruge byen i starten, men jeg synes ikke rigtig at der er nogle gode steder at sidde eller gode caféer. Det er meget hyggeligere at sidde derhjemme, egentlig”, uddyber hun.
Mette Mørk Andersen genkender problemet med et haltende byliv, men understreger alligevel, at der har været fremgang de seneste år, hvilket hun ser som en positiv udvikling – både for ungdomslivet og byen generelt.
En anden studerende, Svend Kristensen på 27 år, har boet i Holstebro hele livet og ser, på trods af et næsten ikke-eksisterende socialt studieliv, ikke kun ulemper ved at studere udenfor storbyen:
”Det er meget billigere for mig her”
Svend lægger vægt på at han har mulighed for at spare op i mellemtiden, for så at indhente det sociale liv senere hen.
Dette går heller ikke tabt i Studieby Holstebro 2.0 projektet, for Mette Trads Møller fastslår at det er en vigtig pointe, når budskabet skal spredes til unge der skal til at studere.
Bekymrende tal
Over hele landet kæmper kommunerne med at få flere unge til at søge uddannelser udenfor storbyerne, og Torben Gudiksen, som er formand for erhvervs- og turismeudvalget i Holstebro Kommune kalder tallene for bekymrende: ”Det er et grundlæggende problem at færre søger til Holstebro”, fortæller han og forklarer, at antallet af studerende påvirker byens økonomi, både i foreningslivet, restauratørerne og bylivet generelt.
Han forventer, at projektet vil indebære samarbejder med blandt andet VIA, UCH og kommunens erhvervsliv for en omfattende udvikling. Derudover forventer han flere studerende ved slutning af projektet og flere uddannelsesmuligheder.
Antallet af studieansøgninger har de seneste år været faldende, men siden sidste år er det samlede antal af kvote 2 ansøgninger steget med 1,4%. Torben Gudiksen udtrykker at det ikke er meget, men efter projektet får lov at rulle, forventer han større fremgang og er fortsat positiv overfor virkningen.
Planen træder i kraft til sommer.