Holstebros håndboldkvinder er på vej mod toppen: Men tilskuertallet er i bunden
Holstebros håndboldkvinder er tæt på at opnå drømmen om ligaoprykning, men drømmen mister momentum, når tribunerne er halvtomme og lokalsamfundet ikke vil spille med.

HOLSTEBRO: 7. maj: Det er ikke talent eller vilje, der mangler hos Holstebro Håndbolds kvindehold.
Holdet er på kanten af oprykning til ligaen, men når de træder ind på banen, er det som om, byen ikke er med.
På både damernes og herrernes fælles hjemmebane er kvindeholdet nærmest usynligt, og på bagsiden af Holstebros lokale dagsavis pryder alene herreholdets annoncer, mens kvindeholdet står i skyggen:
“Vi har tidligere spillet om oprykning, men det er ikke lykkedes. Jeg tror, at det er svært for byen at blive ved med at tro på os”, siger Mathilde Troelsen som spiller på holdet.
Kvinder i eget hus
Med en solid position i 1. division og oprykning tættere på end nogensinde, kunne man forvente, at tribunerne ville være fyldt til bristepunktet.
Torsdag den 15. maj spiller holdet den anden af tre mulige oprykningskampe mod ligaholdet fra Skanderborg. En afgørende kamp, der kan bringe dem tættere på liga-drømmen. Men selvom spillerne leverer på banen, står Gråkjær Arena ofte halvtom, selv når der er mest på spil.
I 2020 blev kvindeholdet adskilt fra TTH Holstebro Håndbold på grund af økonomiske vanskeligheder.
Klubben valgte at separere de to hold, og siden da har kvindeholdet kæmpet for at finde deres egen plads i byen. Uden den støtte, herreholdet stadig nyder, har kvindeholdet ikke kunnet fastholde den samme lokale opbakning.
Den økonomiske og organisatoriske adskillelse har haft langvarige konsekvenser, og det er blevet tydeligt, at lokalbefolkningen og sponsorerne ikke har haft samme engagement i kvindernes hold som i herrernes. Mathilde Troelsen, som spiller på holdet, er ikke blind for problemet:
”På de bedste dage har vi omkring 150 tilskuere, og så føles Gråkjær Arena virkelig stor. Der er også snak om, at vi skal flyttes til en mindre hal, da vi simpelthen ikke fylder Gråkjær Arena ud.”, udtaler Mathilde Troelsen.
Alligevel kæmper Holstebros håndbolddamer videre. Med oprykningsspillet inden for rækkevidde forsøger de at holde fokus, men selvom spillerne knokler på banen, mærkes det tydeligt, at manglen på lokal opbakning er en kamp i sig selv:
“Vi er tæt på, og vi kæmper. Det ville være fedt, hvis byen kunne mærke det samme,” siger Mathilde Troelsen.

Økonomiske udfordringer har sat sit aftryk
Støtten fra Holstebro Kommune er markant forskellig, når det kommer til de to ligahold. I 2021 blev det konstateret i Dagbladet Holstebro Struer, at TTH Holstebro modtager over fire gange så meget støtte som Holstebro Håndbold.
Holstebro kommunen begrunder dette som et spørgsmål om købmandsskab, snarere end følelser.
Men fire år senere, er tallene ikke ændret. Det understreger den økonomiske ulighed, som også har konsekvenser for kvindeholdets muligheder.
Kvindehåndbolden i Danmark, men i særdeleshed også i Holstebro, har stadig ikke opnået det niveau, hvor det er muligt for spillere og trænerteam at leve af sporten på fuldtid. Det betyder, at holdet kæmper både på og uden for banen for at opnå den nødvendige opbakning og ressourcer.
Mens kvindernes oprykningskamp er tættere på end nogensinde, er det ikke kun på banen, de kæmper. For at realisere ambitionen om ligaen skal Holstebros håndboldkvinder også kæmpe for opbakning fra byen, sponsorerne og medierne.